این رقم که با نام های سعمران، سمبرون، سمبارون، سایر در مناطق مختلف گفته می شود، حدود 70 الی 80 درصد نخلیات استان خوزستان را شامل می شود.
- دارای ارزش تجارتی بسیار زیادی است و یکی از مهمترین ارقام صادراتی استان خوزستان می باشد.
از مهمترین خصوصیات این رقم، نیمه خشک بودن آن است که خاصیت نگهداری آنرا افزایش داده و این خاصیت سبب شده تا مناسب ترین رقم تجارتی و صادراتی ایران شود.
میوه آن بیضی شکل و گاهی متمایل به مستطیلی بوده و به وزن متوسط 8.31 گرم، با بافت متوسط (نیمه خشک)، رنگ میوه زرد روشن، در مراحل رسیدن کامل کهربائی و قهوه ای متمایل به قرمز است.
ضخامت پوست در سعمران ضخیم و تا نسبتاً ضخیم و خشن است.
نسبت گوشت میوه به هسته معادل 6.71 می باشد.
قسمت خوراکی میوه شیرین و تا اندازه ای مزه گس دارد (در مراحل اولیه رطب)، میزان چسبندگی هسته به میوه کم، رسیدن خارک در حدود 25 مرداد ماه ولی برداشت میوه کاملاً رسیده آن در اواسط شهریور تا مهر ماه انجام می شود. میزان چسبندگی کلاهک به میوه کم می باشد.
ظاهر خرمای استعمران
این خرما دارای شکل بیضی و رنگ این خرما، قهوهای تیره و گاهی متمایل به سیاه و قرمزه، خرمای سایر (استعمران) با توجه به بالا بودن میزان قند به سرعت تو آب حل میشه و شیرینی زیادی ایجاد میکنه. (برای پخت انواع کیک و دسر و شیرینی مناسبه!) میزان چسبندگی هسته به گوشت خرمای سایر خیلی پایینه و هسته خرما بهراحتی بدون هیچ زحمتی از گوشته جدا میشه. شما میتونید نوع بدون هستهی این خرمارو هم تهیه کنید. این خرما شامل سه اندازه بزرگ، متوسط و کوچکه. بسته به نوع آب و هوا، طعمهای متفاوتی ممکنه داشته باشه و میزان شیرهی این خرما نسبت به سایر خرماها پایینتره.